3 Şubat 2016 Çarşamba

Yaşar Kemal: Kuşlar Da Gitti

Üzülerek itiraf ediyorum ki, 24 yaşındayım ve hayatımdaki ilk kez Yaşar Kemal okuyorum. Kişisel hayatımda çok okuyan biriyimdir. Epeyce bir edebiyat külliyatım vardır. Bunların arasında şimdiye kadar niçin Yaşar Kemal yoktu bir anlam veremiyorum. 

Kuşlar Da Gitti, Yaşar Kemal'in kısacık ve sıcacık bir romanı. İstanbul'un değişen ve yozlaşan çehresini, insanlığın içine düştüğü karanlık dehlizleri ve kuş azat etme kültürünü anlatan enfes bir eser. Özellikle Mahmud'un İstanbul'a, kuşlara ve balıklara dair sarf etmiş olduğu sözler oldukça anlamlı. Beni derinden etkiledi. Tesadüf bu ya, bir gün çocuğum olursa ya da bir çocuk evlat edinebilirsem adını hep Azad koymayı istemişimdir. Şimdi ise, Azad ismini böylesine güzel bir yazar ve eseri ile taçlandırmak beni çok mutlu etti. Gün gelir de böyle bir durum gerçekleşir, evladım "Baba, benim ismim nereden geliyor?" diye sorarsa şayet, ona verebilecek bir cevabım aynı zamanda çok da anlamlı bir öyküm olacak. 

"O zamanlar kuşçuluk çocuklar için bayağı karlı bir işti. O zamanlar insanlar, daha iyiydiler denemez, kim bilir, ama daha başkaydılar. Belki de kuşları daha çok seviyordular. Belki de yürekleri yufka, daha acımayla, daha sevgiyle doluydular. Belki de doğaya daha yakındılar, kim bilir... Şimdiki insanlara vız geliyor kafeslerde küçücük kuşların ölmesi. Kiliselere, havralara artık uğrayan kalmadı, pazardan pazara, o da birkaç kişi, ölümden ölüme, o da birkaç kişi."

2 yorum:

Bu saatte nerden geldiyse dedi ki...

İnce Memedini okuyorum toplamda dört cilt ama her sene bir tanesini okuyorum şu an 3 üncü cildine geldim okuyacağım sırada bekliyor. Enfes anlatıyor. Çukurova yı insanını anadoloyu tavsiye ederim. ayrıca bunu da listeme aldım

Beyaz Çiklet dedi ki...

Bu saatte nerden geldiyse ;)

Çok büyük bir yazar Yaşar Kemal. İnce Memed'i okuyor olman harika. Benim de okumak istediğim serilerden biri. Hatta geçen yıl altıncı sınıfa giden çok başarılı bir öğrencim seriyi tamamlamıştı. Çok hayıflanmıştım. Benim de listeme aldığım serilerinden biridir, yakında okumak kısmet olur umarım.