4 Aralık 2015 Cuma

Radyo Tiyatroları














Eskiden, ben daha ilkokul çağlarındayken evimizde televizyon pek izlenmezdi. Annemin TRT amblemi olan bir radyosu vardı. Bir sürü kanalı çekerdi ve ben küçük bir radyonun içinden nasıl bir sürü sesin çıkabildiğine şaşar kalırdım. Haberleri oradan dinler, arkası yarın ve müzik programlarını oradan takip ederdik. En sevdiğim kısmı ise radyo tiyatroları idi. 

Annem özellikle elektriklerin kesik olduğu bazı akşamlarda mutfak masamızda bir mum yakardı. Kendine kocaman bir demlik çay koyar bana da bir bardak süt ısıtırdı. Geçerdik masanın başına, annem el örgüsünü eline alır ben de iki elimi yanaklarıma koyar radyo tiyatrosunun başlamasını beklerdim. Öyle çok heyecan duyardım ki bu durumdan, ağzım açık dinler kimi zaman sütümü bile içmeyi unuturdum. 

Bakıyorum da şimdi de evdeki hayat seyrimizde pek bir değişiklik yok. Yine televizyon açılmıyor ve yine biz günün önemli bir kısmında radyo dinliyoruz. Dünyayı, radyo ile kucaklamaya devam ediyoruz. 

Dün eskiyi yad etmek adına nostalji gecesi tertip ettik. Ben bir radyo tiyatrosu buldum geçmişten. Bir Ankara Radyosu oyunu: Saatli Maarif Takvimi. Hemen ışıkları kapadık ve evdeki mumları yaktık. Çay demlendi, içine çubuk tarçın atıldı. Annem örgü şişlerini eline aldı ve koltuğuna kuruldu. Ben de masanın başına geçip yine ellerimi yanaklarıma yasladım. 

Ruhumuz o kadar güzel dinlendi ki; bundan sonra haftanın belirli günlerinde radyo tiyatrosu geceleri yapmaya karar verdik. Tavsiyemdir, bir radyo tiyatrosu eşliğinde gecelerinize huzur ve sanat katın. 

4 yorum:

Ali dedi ki...

Çok güzelsiniz. (:
Küçüklüğümde bende babamla seyehat ederken dinlerdim. Oyunu dinliyorsun ama ortamı hayal etmek daha güzeldi. Görüntü yönetmeni sendin..

Beyaz Çiklet dedi ki...

Ali ÇALIŞKAN ;)

Teşekkür ederiz efendim, siz de bir o kadar güzelsiniz :) Tiyatro ortamını insanın kendisinin tahayyül etmesi ne de güzel! Bol radyo tiyatrolu günler dilerim :)

Bu saatte nerden geldiyse dedi ki...

radyo candır yaaa gerçekten insanlar sadece arabada dinlemeyi tercih ediyorlar ama ben evde yemek yaparken ortalığı toplarken hep açıyorum :)

Beyaz Çiklet dedi ki...

Bu saatte nerden geldiyse ;)

Ne kadar güzel, radyo sevenler olarak azınlıkta olmadığımızı bilmek. Kesinlikle katılıyorum, radyo hakikaten can, tadı başka :))