22 Ocak 2017 Pazar

Lale Müldür: Kuzey Defterleri

Kuzey Defterleri'nın ilk baskısı, 1992 yılında Metis Yayınları tarafından yapılmış. Yapı Kredi Yayınlarının bu ay kitabın yeni baskısını yaptığını görünce aldım. Uzun bir metro yolculuğunda okudum, oldukça derin satırlar, Lale Müldür'ü tanımak beni çok mutlu etti. 

Yüreğime dokunan bazı dizeler oldu. Bunlardan birkaçını paylaşmak istiyorum. Belki de satırlar arasında en çok kendimi bulduğum cümleler bunlar, kuzeyde bir yerde eprimiş bir koltuğun üzerinde okuyormuş gibi okudum. Perde aralık, kuzey denizinin esintisi pencereyi yokluyor gibi, sarı bir masa lambası kitabı belli belirsiz aydınlatıyor gibi...

"Kişinin kendisinin dışında inanabileceği bir şey yoktur çünkü."

"Ertesi gün ve ondan sonraki bütün günler. buradayım. hava açıyor. mutluluk. romanlardaki gibi. sessizlik. mavi menekşe civası. geçen eylülden beri. onun yerinde olsam söylerdim. yatakta kıpırdayan bir gövde. yatakta kıpırdayan bir gövdenin aniden döndüğünde hatırladığı bir şey. gece dönüşlerinde yaşamak. cam buğulandı. ertesi gün ve ondan sonraki bütün günler. hiçbir şey demedim. unutmak kendini. etrafa bakmak... var olan eskidendir ve olacak olan eskiden olmuştur, ve insan geçmiş olanı yine arıyor."

"çocukluğun saydam derisini üzerinden atamayanlar som bir metalin damarlarını takip ederek belki bedeli oldukça ağır bir güzelliği taşımak zorunda kalıyorlar."

2 yorum:

öneri makinesi dedi ki...

Ne iyi oldu önerdiğin ben şiirleri olduğunu biliyor ve uzun zamandır okumak istiyordum, böyle düzyazılarının olduğunu bilmek de iyi oldu. Alıntılar da güzel. Zaten Yalçın Tosun'un kitabındaki alıntısından okumaya karar vermiştim, şiirdi, bu iyi geldi anlayacağın ☺

Beyaz Çiklet dedi ki...

öneri makinesi ;)

Yalçın Tosun'un ve Lale Müldür'ün isminin aynı yorum içinde geçmesi beni bilhassa mutlu etti. İki değerli yazar. Lale Müldür'ü ilk kez okudum ben de. Gerçekten çok etkileyici bir kalemi var, şiir düzyazı karışımı bir eser, oldukça ruha dokunuyor :)