14 Temmuz 2014 Pazartesi

Orgel Kontu'nun Balosu















Raymond Radiguet Can Yayınları tarafından "Fransız edebiyatının harika çocuğu" olarak tanımlanmış. 1903 yılında dünyaya gelen yazar 1923 yılında tifo tarafından öldürülmüş.1989 yılında Can Yayınları tarafından basılan "Orgel Kontu'nun Balosu" adlı eseri oldukça dikkat çekici,güçlü.Yazarın bunun dışında İçimizdeki Şeytan adlı bir romanı ve bir de şiir kitabı bulunmakta.

Dönem Fransasını hem politik hem de sınıfsal açıdan irdeliyor Orgel Kontu'nun Balosu adlı eserinde.Soylu sınıf arasındaki samimiyet-samimiyetsizlik ve aşk üzerine yazan sanatçının satırları su misali akıp gidiyor.

Yazar arkadaşı Jean Cocteau ile aralarında güçlü bir ilişki var.Bu bir dostluk mu yoksa bir aşkı mı nitelendirmek güç.Üzerinde daha fazla araştırma yapmadan kesin bir şey söylemek de pek doğru olmaz.Yazar,hayata gözlerini yummadan önce şöyle sesleniyor havaya: "Ortalıkta dolaşıp duran bir renk ve bu rengin içine gizlenmiş birileri var."

Orgel Kontu'nun Balosu'nu okurken sanki yazarın beni hissettiğini ve bundan mutluluk duyduğunu düşledim.Her kitapta böyle hissetmem.

Kitaptan bir alıntı ile bitirmek istiyorum yazımı :

"Üç kişi arasındaki bu ilişkide her şey pek alışılmamış,yüce bir dünyada geçiyor gibiydi.Ama her zamanki tehlike daha da büyüktü bu dünyada.Çünkü herkes gibi onlar da bu değişmiş,soylu kılığıyla tanıyamıyordu bu tehlikeyi.Kaç kez Saint-Cloud'dan ya da çevresinden dönüşte Boulogne ormanından geçerken Madam d'Orgel ve François de Seryeuse,aynı şeyleri düşündüklerinden habersiz,birlikte uzun bir yolculuk yaptıklarını ve kuytu ormanları birlikte geçtiklerini hayal etmişlerdi."

R.Radiguet

Hiç yorum yok: