28 Ocak 2014 Salı

Ustam ve Ben



















Elif Şafak'ın son romanı Ustam ve Ben'i okumayı bitirdim geçenlerde.Yazarın eserlerinin hemen hemen hepsini okuduğumdan mütevellit son kitabını da okumam gerektiğini düşündüm.

Elif Şafakla ilk kez Med Cezir adlı kitabıyla tanıştım.Ardından diğerleri geldi,Baba ve Piç'i büyük bir heyecanla okuduğumu hatırlıyorum.Yazarın Metis Yayınevinden çıkan kitaplarını ve o dönemki tarzını bir hayli kaliteli buluyorum.Lakin kendisini epey popüler hale getiren Aşk adlı romanından sonra yazarın çizgisinin değiştiği kanaatindeyim.Giderek popüler olan bir areneya kaydığını ve kendisini daha da popüler hale getirecek olan konulara yöneldiğini düşünüyorum.Bir İskender Pala tarzıyla ilerliyor sanki.

Ustam ve Ben'den umduğum tadı aldığımı söyleyemem.Sanki konular çok hızlı akmış,cümleler ve manalar daha da basit hale gelmiş.Araya Osmanlı devri ile ilgili kısa bilgiler serpiştirilmiş ama yeterli gelmemiş.Nitekim,Metis zamanındaki Elif Şafak yok artık sayfalar,satırlar arasında.Öyle hissediyorum içten içe.

4 yorum:

Luciana dedi ki...

Kurgu için bir fikrim yok; ama mimari açıdan terminolojik hataların olduğunu duydum. Bilginize.

Semazem dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Semazem dedi ki...

Elif Şafak, Pinhan, Şehrin Aynaları ve Kem Gözlere Anadolu'yu sanıyorum kendi için yazmıştı. Diğerlerini ise başkaları (piyasa ?) için yazdı. Zira bu saydığım 3 kitaptan aldığım tadı başka kitaplarından alamadım...

Beyaz Çiklet dedi ki...

Luciana ;)

Bilgi için teşekkürler,mimari hakkında yetkim değilim o yüzden okurken anlamamış olabilirim.Ama tarihi açıdan çok yüzeysel buldum eseri onu söyleyebilirim.

Semazem ;)

Farklı bir yorum,haklı olduğun bir gerçek.