Nicedir bir psikolog yardımı almam gerektiğini düşünüyorum.Tüm bu süreçten önce öğretmenlik okurken rehberlik derslerinde bahsi geçen yöntemlerden birini kendi üstümde uygulamaya karar verdim.Bibliyoterapiden bahsediyorum.
Daha önce Yalom'un "Spinoza Problemi","Annem ve Hayatın Anlamı" adında iki kitabını okumuştum.Üçüncü olarak "Bugünü Yaşama Arzusu,Schopenhauer Tedavisi" adlı kitabını seçtim.Ve çok şey öğrendim diyebilirim.
Yalom kitapta,bize Schopenhauer'u tanıtıyor.Onun felsefesinden,hayat tarzına,aile yaşantısına daha doğrusu tüm hayatına eğiliyor.Tüm bunlar işlenirken kitapta,bir yandan da grup terapisine devam eden hastaların hayatlarına ve problemlerine ortak oluyoruz.
Bir yerde şöyle diyor,karamsar bir filozof olarak bilinen Schopenhauer;
"İnsan başta hiç mutlu değildir,ama bütün hayatını kendisini mutlu edeceğini sandığı bir şeyin peşinde çabalayarak geçirir;nadiren amacına ulaşır,ulaştığında da yalnızca düş kırıklığı ile karşılaşır;sonunda bir enkaz gibidir ve limana direkleri ve donanımları yok olmuş bir şekilde gelir.Ondan sonra da mutluluk ya da mutsuzluk aynıdır;çünkü hayatı içinde bulunduğu her dakika yok olan andan fazlası değildir ve şimdi de sona ermektedir."
Schopenhauer ve öğretisi hakkında kesin bir yorum yapmamak adına,onunla ilgili olan tüm dökümanları okumak gerekir sanırım.Her zaman "yüzümün yarısı hüzündür" derim. Belki de tüm bu sebeple Schopenhauer'a kendimi çok yakın buldum.
Şimdi de yola uzun zamandır okumak istediğim bir kitap olan Nietzsche Ağladığında ile devam ediyorum.Bakalım bir şekilde ilerlediğimi hissedebilecek miyim.Bunun ne derece doğru bir bibliyoterapi olduğu hakkında da hiçbir bilgim yok lakin Yalom okumak bana iyi geliyor.Ondan eminim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
ben sevemiyorum bu tür kitapları çok hevesleniyorum alıyorum sonra nedense böyle başlayınca iki üç sayfa okuyup sıkılıyorum vazgeçtim heves etmekten artık :)
kaytan bıyık ;)
Biraz geç cevap yazıyorum kusuruma bakma :) İçi boş çok çeşitli kişisel gelişim kitapları var bildiğimiz üzere.Bir yazarın dehasını kullandığı sözcüklerden ve seçtiği hitap tarzından anlayabiliyoruz.Yalom o basit kişisel gelişimcilerden değil,bir bilim insanı ve gerçekten de edebi bir dehaya sahip.Bu yüzden hiç tereddüt etmeden okuyabilirsin :)
Yorum Gönder